2017. június 15., csütörtök

Bevásárlótáska öko - prototípus


Egy egyszerű, gyorsan megvarrható táska szabásmintát keresgéltem a neten, és  akkor akadtam rá erre a típusra. Az egyikre itt, (olasz). és a másikra itt (angol).  (mellesleg nagyon jó kis tutorialok vannak mindkét oldalon plusszban)

Viszont a méreteik nem annyira tetszettek, így azt gondoltam, hogy kialakítom a saját mintámat.

Ezért készült el a cicás táska, mint prototípus. Ha készen lesz, akkor majd látom, hogy mit kell rajta változtatni.
Meg különben is, még fogalmam sincs, hogy miképpen kell ezt a táskát összehajtogatni. (már csak azért sem, mert mindkettőn máshova varrták a gombot.) Na, de erre majd rájövök, itt vannak a saját méretei, csak úgy, szemre szabva-vágva, ahogy szoktam.

Anyaga: A natúr, amiből a táska lesz, nálam egy kicsit vastagabb pamutvászon, ami volt itthon, sajnos nem tudom a nevét, de jó erős anyag. A cicás anyag az pedig sima nyomott mintás vékony pamutvászon.


Kell hozzá:  30x37 cm - 2 db (táska anyag) - ez lesz a táska alja
                    15x37 cm - 4 db (2 db cicás, 2 db táska anyag) - ez lesz a táska teteje, kívül és belül
                    12x43 cm - 2 db (táska anyag) - ez lesz a táska füle
                 
+ egy kis darab gumizsinór (vagy gumi) - kb. 8 cm
1 db gomb

Először a táskafüllel kezdek. Félbe hajtom, levasalom, majd a két szélét a felezővonalig behajtom, és azt is levasalom. (Erre azért van szükség, hogy könnyebb legyen varrni, de vasalás nélkül is megoldható, ha valaki ügyesen hajtja az anyagot :-)) Majd behajtogatom a 4 réteget, és a két oldalán végigvarrom a füleket. A kész szélessége 3 cm lesz.

Ezután külön-ülön elkészítem a két táska lapot. A mintás anyagot ráfektetem a natúr 30x37 cm-es darabra, színt színre, és levarrom. Előtte nem felejtem el az egyik párosnak pont a közepére illeszteni a gumizsinórt, és azon a részen jó erősen (oda-vissza) levarrni.Ezután a helyükre illesztem a füleket, és oda gombostűzöm. A két vége között 11 cm legyen, a felül kilógó rész kb. 3,5 cm.


Majd ráteszem a natúr anyagot, ami a táska belsejében lesz majd (színt színre), és levarrom.


Kifordítom, és a színén letűzöm, majd füleket is megerősítem egy-egy kereszt varrással. Az anyagon keresztül az ujjammal érzem, hogy hol kell varrnom.


Ezután a fonák oldalán a belső natúr anyag szélét aláhajtom, úgy, hogy pont a varrásig érjen. Gombostűvel rögzítem, majd a színéről levarrom, úgy szépen letűzöm a toldás mellett. Arra azért figyelek, hogy odavarrja a visszahajtott részt. (én kb. 0,5 cm-t hajtottam vissza, és kb. 3 mm-re tűztem a cicás anyagon)


Ezután a két táskalapot színt színre fektetve, két oldalán és az alján körben egymáshoz varrom, majd cikkcakk öltéssel tisztázom. (táskákat sokszor francia varrással szokták összevarrni, így is lehet, de én azért nem választottam most ezt, mert a toldások miatt viszonylag vastag rétegek alakultak volna ki, és nem feküdt volna szépen a varrás az oldalán)


A sarkokat a képen látható módon levarrtam, hogy ne legyen annyira szögletes a táska, legyen egy kis mélysége is.


Majd az egész oldalvarrást a képen látható módon letűztem, ez egyrészt jól mutat, másrészt meg erősít a táskán, valamint a belseje is szebben néz ki így.


Ezzel el is készült a bevásárlótáska:
Méretei a képen láthatóak.Így kell összehajtogatni:
1.
 2.
 3.
4.
 5.

Megjegyzés: Legközelebb talán egy kicsit rövidebbre veszem az alsó részét, nem sokkal, úgy kb. 3-4 cm-rel. Alapjában véve egész jól néz ki a szatyor, de hogy őszinte legyek, nekem összehajtogatva valahogy nem tetszik, nem szép, olyan összevissza áll, mintha szét akarna esni az egész, a két fül meg kilóg.
Úgyhogy valószínűleg tovább agyalok még a legegyszerűbb, de összehajtva is mutatós bevásárlótáskán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése